Sla links over
Hoofdinhoud

Waar gaat het naartoe? - kerstboodschap

kerstboodschap2.jpgwoensdag 14 december 2016 12:42

Waar gaat het naartoe? Dat is een vraag die me de afgelopen tijd nogal eens bezig gehouden heeft.

De Global Village is bezig uit elkaar te vallen, oude en nieuwe vijandbeelden veroorzaken grote spanningen, populisten die vanuit hun onderbuik spreken en daarmee velen aanspreken met hun oproepen tot nationalisme en racisme doen terugdenken aan de jaren dertig van het opkomend Nationaal Socialisme. Waar gaat het naar toe?

Niets nieuws onder de zon, zou ik willen zeggen. Als je de kerstgeschiedenis leest was het al precies zo. Een nietsontziende wereldleider, die de hele wereld onder een ijzeren knoet houdt van uitbuiting en geweld, laat iedereen in beweging komen voor een census: om zijn macht te laten zien. Maar het mooie van Lucas 1 en 2 is dat het daar beschreven wordt als een zet van een veel grotere speler op een veel groter speelbord, die deze pion gebruikt, om Zijn tegenstander, de zwarte koning, schaakmat te zetten.

Kerst betekent voor mij – te midden van alle verwarring en onzekerheid - dat God in beheer is en dat Hij Zijn plan, de verlossing van de schepping, doorzet; dat niets Hem tegenhoudt of tegen kan houden. Maria zingt het in haar lofzang: machtigen stoot Hij van hun troon, maar wie gering is geeft Hij aanzien (Lucas 1:52)! Wat geeft dat een enorme rust en vrede. Die vrede wens ik u allemaal toe: voor de feestdagen en voor het nieuwe jaar.

Jan Wessels
Algemeen secretaris MissieNederland

Let op: Ons kantoor is gesloten van 24 december 2016  t/m 1 januari 2017

« Terug