Sla links over
Hoofdinhoud

IDEAZ-special over christelijke spiritualiteit

IDEAZ 2-2016 cover.jpgdonderdag 16 juni 2016 17:22

MissieNederland brengt vandaag een IDEAZ-special uit over christelijke spiritualiteit. In een tijd waarin het woord ‘spiritualiteit’ al snel in de mond wordt genomen, rijst de vraag wat de term nou eigenlijk betekent en of een missionaire gemeente er iets mee zou moeten.

Deze IDEAZ laat zien hoe mensen in verschillende omstandigheden omgaan met spiritualiteit, hoe ze op zoek zijn, maar ook hoe ze het ‘gevonden’ hebben en anderen helpen.

Wake up call

Dat kerken hun ledenaantallen zien krimpen wisten we al een tijdje, dat Nederlanders ook hun interesse voor spiritualiteit verliezen, is nieuwer. Het recente onderzoek God in Nederland is wat dat betreft een wake up call. Bijna 60% van de Nederlanders weet niet of er een hogere macht bestaat of gelooft er in ieder geval niet in. Het zoeken naar zingeving van nu heeft meer te maken met het leven zelf – bewust en verantwoord leven- en veel minder met de ‘Alpha-vraag’ of er meer is.
Ingeborg Janssen, teamleider Missionaire Gemeente Ontwikkeling bij de Unie van Baptistengemeente, onderzoekt in IDEAZ hoe je als kerk kunt omgaan met de nieuwe realiteit. Ook kijkt ze naar de vraag hoe deze ontwikkeling de spiritualiteit van kerkgangers zelf beïnvloedt.

Oud-scriba van de Protestantse Kerk, dr. Bas Plaisier, doet een boekje open over de spiritualiteit van de Chinezen. Toen hij nog lesgaf in Hong Kong ontmoette hij veel eerste en twee generatie gelovigen voor wie bijbellezen en gebed de hartslag van het leven vormen. Op het seminarium in Harbin zag hij dat er zelfs twee verdiepingen waren ingeruimd voor de gebedskamers van docenten en studenten. “Iedereen wordt verwacht daar enkele keren per dag naartoe te gaan om te bidden.”

Zending bij een wankele wereldorde

Naast thema-artikelen biedt deze IDEAZ ook andere artikelen over kerk en zending. Bijvoorbeeld een artikel over de vraag welke vorm zending moet aannemen als er wereldwijd grote spanningen zijn? Moeten we vasthouden aan het oude idee dat het bij zending om bekering en kerkplanting gaat? Gert Noort, directeur van de Nederlandse Zendingsraad, heeft hier wel ideeën over. Als hij terugkijkt op de kerkgeschiedenis ziet hij dat het stichten van vrede ook een belangrijke missionaire benadering is.

IDEAZ is het praktijkblad van MissieNederland over missionaire gemeenteopbouw in binnen- en buitenland. Neem nu een abonnement!« Terug