Sla links over
Hoofdinhoud

Studiedag over gedeeld leiderschap

Samen op de kansel_klein.pngdonderdag 25 februari 2016 13:52

Op Internationale Vrouwendag, 8 maart 2016, organiseert het netwerk Vrouwentheologen van MissieNederland een studiedag over samen leidinggeven in de kerk.

MissieNederland spreekt van een grote urgentie om het gesprek aan te gaan over de Bijbelse motivatie van gedeeld leiderschap van mannen en vrouwen. Jan Wessels, directeur MissieNederland: “Ik vind het onbegrijpelijk dat de helft van Gods beroepsbevolking op het tweede plan is geschoven. Juist in deze tijd moet het alle hens aan dek zijn en kun je mensen niet op een zijspoor zetten. We moeten kijken en bespreken hoe iedereen ingezet kan worden. Ik geloof niet dat het Gods bedoeling is dat vrouwen op de tweede plek komen.”

Kerk van de toekomst

Almatine Leene is een van de sprekers tijdens het symposium. Zij is theoloog, auteur van het boek Samen dansen in de kerk en deed onderzoek naar samen leidinggeven in de kerk. Verder zal Maarten Verkerk spreken. Hij is bijzonder hoogleraar Christelijke Wijsbegeerte aan de TUE en bestuursvoorzitter van het Professor Lindeboom Instituut. Hij gaat uitgebreid in op de stand van zaken van het wetenschappelijke onderzoek met betrekking tot sekseverschillen. Ook presenteert hij de zogenaamde antwoordmetafoor als fundament om opnieuw na te denken over man, vrouw en kerk.

Tijdens het middagprogramma presenteren een aantal onderzoekers hun onderzoek over dit thema. Daarna is er gelegenheid om met de onderzoekers in gesprek te gaan en is er een forumdiscussie met onder andere Ruben Flach en Almatine Leene. De studiedag is bedoeld voor iedereen die nadenkt over de rol van mannen en vrouwen in de kerk en nieuwsgierig is naar nieuw onderzoeksmateriaal.

Kernteam

Het netwerk Vrouwentheologen van MissieNederland is een netwerk voor vrouwelijke theologen die werkzaam (willen) zijn in de Kerk. Het netwerk ontmoet elkaar tijdens werklunches en in een besloten Facebookgroep. Het kernteam bestaat uit Jan Wessels (directeur MissieNederland), Dorina Nauta (beleidsmedewerker MissieNederland), Ingeborg Janssen (Unie van Baptistengemeenten) en Laura Dijkhuizen (Evangelisch College).

Aanmelden

Meer informatie en aanmelden: www.missienederland.nl/gedeeldleiderschap

P.S. Dr. Henk Bakker heeft helaas moeten afzeggen voor deze studiedag. 

« Terug