Sla links over
Hoofdinhoud

Ontmoet de gemeentestichters van Europa

Cover Praten met Pioniers.jpgzaterdag 21 november 2015 15:37

Praten met Pioniers – Portretten en lessen van kerkplanters uit twaalf landen is de titel van het boek dat MissieNederland begin december uitbrachtt, samen met uitgeverij Van Wijnen. “Met een sterk Godsvertrouwen gaan zij op weg en blijven zij zoeken naar ingangen om het geloof in Jezus Christus te delen. In die zin is dit boek een bemoediging voor iedereen die dezelfde weg gaat”, aldus Jan Wessels, directeur van MissieNederland. 

Praten met Pioniers biedt een inkijkje in het leven van gemeentestichters in Europa, van Macedonië tot Noorwegen, mannen en vrouwen, autochtone en migrantenpredikanten. Ze vertellen over hun roeping tot ‘het vak’, hun werkwijze en inzichten. Zo vertelt Piotr Gasorowski uit Polen over de verandering van denken die hij onderging. “Een aantal jaren geleden dacht ik nog dat je pas een gemeente kon starten als je genoeg geld had, of wanneer de moedergemeente sterk genoeg is om het project te begeleiden. Maar wees nou eens eerlijk, er is nooit genoeg geld en welke kerk is nou echt sterk genoeg?” Hij heeft nu één kerk geplant en is bezig met twee andere. Siri Iversen, een vrouwelijke gemeentestichter in Noorwegen: “De belangrijkste reden waarom wij weer een nieuwe gemeente gestart zijn, is dat we mogelijkheden zien om mensen zonder een christelijke achtergrond te bereiken. We merken dat als mensen tot geloof komen, zij heel makkelijk andere mensen meenemen en verkondigers van het evangelie worden. Ze zijn veel effectiever dan dat wij ooit kunnen zijn!”

Praktijklessen
MissieNederland vroeg de Europese gemeentestichters ook om hun belangrijkste lessen op papier te zetten. Ontroerend om te zien hoe eerlijk ze daarin zijn. Matthieu Klass uit Brussel: “Als je een kerk start, zijn er ontzettend veel praktische dingen om te regelen. Je vergeet snel je eigen gebed en bijbelstudie.” En Jimmy Simon uit Macedonië: “Besef dat de mensen op wie je je richt jou ook iets te leren kunnen hebben.”

Hoogleraar Missiologie Stefan Paas voegde een beschouwend artikel toe. “Ik denk dat deze mensen een voorhoede zijn van een nieuwe generatie Europese christenen: enthousiast, zonder illusies over een seculiere wereld, multicultureel, globaal georiënteerd, stedelijk, en met het verlangen dat het evangelie impact heeft in Gods wereld.”

U kunt het boekje voor €6,95 bestellen.

« Terug