6 manieren om de lokale samenwerking te verbeteren

23 maart 2023
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

De kerk heeft vele verschijningsvormen. Zo zijn er in een woonnplaats vaak meerdere geloofsgemeenschappen die ieder op een eigen manier God aanbidden en zijn koninkrijk zichtbaar maken. Toch is het ook mooi en juist een krachtig getuigenis als de kerk ook in eenheid met elkaar optrekt. Tijdens de jaarlijkse Week van gebed voor eenheid bidden kerken daarom samen. Maar hoe zorg je ervoor dat die eenheid ook structurele vormen kan aannemen? 6 tips:

Lunch met iemand van een andere geloofsgemeenschap

Moedig mensen aan contacten te leggen met mensen uit andere geloofsgemeenschappen. Stel een intekenlijst op van mensen die bij iemand willen lunchen en een andere lijst van gezinnen die iemand willen ontvangen. Wissel de lijsten met telefoonnummers uit met een andere kerk.

Kanselwissel

In sommige wisselen voorgangers en dominees op bijvoorbeeld de laatste zondag van de Week van gebed voor eenheid van plek. Goed om zo eens een andere kudde te zien/toe te spreken. Dit zou je bijvoorbeeld twee keer per jaar kunnen organiseren.

Bidden op locatie

In plaats van het organiseren van gebedsbijeenkomsten in je eigen kerkgebouw, kun je ook bidden op plaatsen met een belangrijke functie in de stad. Denk aan het gemeentehuis, het uitzendbureau, de dokterspraktijk en het AZC. Doordat je bidt op locatie, speelt het kerkgenootschap een minder grote rol.

Predikantenontbijt

In veel plaatsen is er al een: het predikantenontbijt. Een goede gelegenheid om op een ontspannen manier kennis te maken, visie te delen en elkaar te bemoedigen.

Bijeenkomsten per wijk

Denk ook bij het organiseren van gebedsbijeenkomsten, bijbelstudies, opvoedavonden eens aan andere kerken. Een Alpha-cursus kun je best met een aantal kerken organiseren voor de hele stad. Door te bidden per wijk, ontmoet je christenen in je eigen straat en kun je heel concreet zijn in je gebed.

Bezoek samen City Movements Day

Nodig mensen uit alle geloofsgemeenschappen in je dorp of stad uit om naar City Movements Day te komen op 21 april 2023 in Amsterdam. Tijdens de City Movements Day komen lokale kerkelijke netwerken bij elkaar om van elkaar te leren over hoe zij de samenwerking kunnen (blijven) zoeken om met de hele kerk de hele woonplaats te bereiken met het hele evangelie. 

Thema: Kerk met je wijk

Dit artikel hoort bij het thema 'Kerk met je wijk'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Wellicht vind je dit ook interessant

'We hebben als kerken niet door hoe groot ons potentieel is voor de maatschappij'

In een groeiend aantal steden en dorpen in Nederland is een beweging zichtbaar van kerken en christelijke organisaties d…
Lees verder

Hoe christenen een verschil kunnen maken tijdens Halloween

Een aantal jaar geleden werden christenen in Barendrecht geïnspireerd om een alternatief voor Halloween aan te bied…
Lees verder

God heeft maar één Kerk in onze stad

Als God naar een stad kijkt, dan ziet Hij maar één Kerk: alle volgelingen van Jezus samen. Dat geloven ook…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Ontdek dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Ontdek dit thema

Moslims wereldwijd liefhebben en dienen

Hoe kan de Nederlandse kerk groeien in het liefhebben en dienen van moslims wereldwijd? Hoe kan zij hen helpen bij het leren kennen van de liefde van Jezus Christus?
Ontdek dit thema

Samen opvoeden

Dankzij de geloofsgemeenschap hoeven ouders er niet alleen voor te staan. Hoe kan de kerk een partner zijn van ouders in de opvoeding van kinderen?
Lees verder

Wat is MissieNederland?

Zien

wij zien

Wij zien een gebroken wereld die het leven in volheid mist.

Geloven

wij geloven

Wij geloven dat Jezus potentie geeft aan zijn kerk om leven te brengen in de wereld. 

Bieden

wij bieden

Wij bieden een verbindend platform dat betrokken kerkleden helpt om met hun lokale geloofsgemeenschap leven te brengen in de wereld.

Zijn

wij zijn

Wij zijn een alliantie die de kerk steeds weer een volgende stap aanreikt om haar potentieel te verwezenlijken.