Lokale media benutten tijdens Kerkproeverij

19 maart 2019
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door: Jan Willem Janse

Het creëren van een cultuur van uitnodiging, dat is het doel van het initiatief Kerkproeverij. In een weekend in september worden daarom christenen uitgedaagd iemand uit te nodigen om eens te komen proeven aan de kerk. Gewoon door bijvoorbeeld een dienst te bezoeken. De persoonlijke uitnodiging staat dus centraal. Maar de kerk in Apeldoorn ging een stapje verder.

Veel mensen vinden het spannend om iemand uit te nodigen voor een kerkdienst. Als je al een tijdje een contact met iemand hebt, kan het vreemd voelen om ‘ineens’ te komen met een uitnodiging. Kerkproeverij helpt om die stap te maken. Bij Kerkproeverij nodigen we samen uit én wordt die uitnodiging ook nog eens ondersteund door een mediacampagne. Dat laatste pakken de kerken in Apeldoorn groot aan.

“In het eerste jaar zochten we vanuit ons interkerkelijke evangelisatie-overleg de pers al op”, vertelt Geri van As van de Barnabaskerk. “De lokale krant besteedde er aandacht aan en we kregen aandacht in de radio-uitzending van RTV Apeldoorn. Dat was al mooi, maar de verdere publiciteit vanuit de verschillende kerken stond redelijk los van elkaar. Dat vond ik een gemiste kans. Het is goed als je de Kerkproeverij zelf organiseert, men komt namelijk proeven aan jouw gemeente. Maar de publiciteit zouden we juist samen kunnen oppakken. Daarmee heb je veel meer effect en geef je ook een gezamenlijk getuigenis.”

Citydisplays

Dat is nog een hele organisatie, volgens Geri. “Vind bijvoorbeeld maar eens de juiste contactpersonen; bij iedere kerk is het net weer anders geregeld. Maar het is gelukt: er deden in 2018 al veertien gemeenten mee.” Een voorbeeld van zo’n gezamenlijke publiciteitsactie is het verspreiden van posters door de stad heen. “Langs de kant van de weg staan rondom lantaarnpalen vaak grote posterborden: citydisplays. Die wilden we gaan gebruiken. Dat bracht wel wat kosten met zich mee. We vroegen daarom kerken om een bijdrage te doen die gebaseerd was op het aantal leden van hun gemeente. Zo droegen de grotere gemeenten wat meer bij en de kleinere iets minder, en was het goed te doen voor iedereen. In totaal hebben we dertig billboards kunnen plaatsen.”

Voor de komende editie van Kerkproeverij heeft Geri weer nieuwe ideeën. “De citydisplays hielpen al enorm, maar niet iedereen ziet ze. We zouden daarom ook graag losse posters gaan verspreiden in buurthuizen, sportzalen en winkels. Ook willen we de lokale pers weer benaderen. Juist als je iets op meerdere plekken terugziet en -hoort, gaat het opvallen. Dan voelen de mensen in de kerken zich ook echt gesteund door de campagne en durven ze misschien wél te stap te nemen om die persoonlijke uitnodiging te doen. Want daar gaat het ons uiteindelijk om.”

IDEAZ

Dit artikel werd geschreven voor IDEAZ 1 van 2019, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld. Wil je dit exemplaar helemaal lezen? Bestel 'm dan via de webshop. Ook de Kerkproeverij-special is nog steeds te bestellen.

Verder lezen?

Mensen betrekken bij de gemeenschap

Je kijkt met verbazing naar de statistieken van je livestream: er kijken veel meer mensen dan normaalgesproken aanwezig …
Lees verder

Je buurt uitnodigen voor Kerkproeverij op Burendag

Het concept van Kerkproeverij is heel eenvoudig: jij en de leden van jouw geloofsgemeenschap worden uitgedaagd om een an…
Lees verder

Mensen uitnodigen bij de online dienst

Hoe nodig je de ander uit om een online kerkdienst bij te wonen? Volstaat het om een linkje te sturen naar je buren? Hoe…
Lees verder

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan en ontvang het eerstvolgende exemplaar.

Aanvragen
2021 - ideaz 1 - Voorkom en herstel.png