Baby's in de kerk

22 december 2011
  • Profielafbeelding van redactie
    Door: redactie

In veel kerken brengen ouders ook hun allerkleinsten naar de crèche. Dit vraag speciale aandacht wat betreft inrichting, veiligheid en kennis van de leeftijdsgroep.

Visie

Matteüs 18 vers 5: "Wie in mijn naam zo'n kind gastvrij ontvangt, ontvangt Mij".
Deze tekst stimuleert ons om na te denken over de kinderen als individu. We vangen de kinderen niet enkel op zodat hun ouders rustig naar de preek kunnen luisteren. Nee, we ontvangen ieder kind apart als individueel persoon en gaan op zo'n manier met elk kind om. Het zegt ons ook dat we aandacht en ruimte moeten geven aan het eigene van elk kind. De kinderen genieten niet alleen van wat wij met elkaar doen, maar als leiding genieten we ook van hen. De kinderen zijn door God geschapen en geliefd. Gun hen 'ik-succes'.

Bij baby's zal dat zich in de eerste plaats uiten in de wijze waarop we ze verzorgen. Kennis van de ontwikkeling van deze leeftijdsgroep is dan ook onontbeerlijk om op een goede manier in te spelen op hun behoeften en noden.

Verzorgen

Voor kinderen van 0 – 2 jaar is het vooral van belang dat er mensen zijn die ze verzorgen, troosten, knuffelen en op hen reageren. De ouders zijn in deze fase van de ontwikkeling erg belangrijk, ze vormen de fundamenten voor de hechting van het kind. De meeste baby's zijn niet eenkennig: ze lachen tegen iedereen die aardig tegen hen doet. Als de ouders weg zijn, kan de leiding in de crèche het meestal gemakkelijk overnemen. De baby is nog niet in staat om zijn ouders echt te missen. Wat hij niet ziet, bestaat niet (meer).

Genieten

Baby's kunnen heel intens genieten. Ze vinden het heerlijk om geknuffeld te worden. Topmomenten voor kinderen van ongeveer een jaar oud zijn het samen voelen aan zachte voorwerpen (bijvoorbeeld ook: het aaien van een knuffelbeest), het samen luisteren naar muziek, het voorgelezen worden, het lekker ondergestopt worden in bed, het enthousiasme als hun vader of moeder in het zicht verschijnt.
Naast rust en tevredenheid is er bij jonge baby's vooral sprake van opwinding en verdriet. De baby is of opgewonden blij, waarbij alle delen van zijn lichaam in actie zijn, óf hij is één brok verdriet. Naarmate hij groeit, worden ook zijn gevoelens meer genuanceerd: rustiger blij of minder intens verdrietig.

Structuur

Jonge baby's kunnen gemakkelijk overprikkeld raken. Ze moeten veel nieuwe indrukken verwerken. Dat stelt eisen aan de crèche en de medewerkers. Er moet structuur zijn in zo wel de ruimte, de tijd, als de persoon. Dat is in de crèche heel lastig. Daarom is het van belang om goede afspraken te maken over zoveel mogelijk zaken. Kinderen zijn van nature verschillend, het ene kind is kwetsbaarder dan het andere.

Veiligheid

Wanneer je in je kerk ook een crèche voor baby’s hebt, is het belangrijk om deze af te stemmen op de allerkleinsten. Kunnen ze veilig op de grond spelen? Of zijn er grotere kinderen die met fietsjes en loopwagens voor potentieel gevaar zorgen? Zorg (dan) voor aparte speelkleden, boxen, kinderbedjes en wipstoeltjes. Speciaal babyspeelgoed is van belang.
Een ander aandachtpunt is hygiëne. Als kinderen tijdens de dienst in een bedje slapen kun je de ouders vragen of ze in de week erna het beddengoed wassen. Speelgoed moet regelmatig schoongemaakt worden. Aandacht voor ouders als ze de kinderen brengen is ook essentieel. Luister naar hun zorgen, schrijf ze eventueel op.

Tip: doe de persoonlijke spulletjes van ieder kind in een mandje met een briefje met opmerkingen. Roep ouders als het kind overstuur is en niet meer kalm wil worden.

Verder lezen?

Vier de wereldwijde missie met kerst

'Vrede op aarde' zongen de engelen. Maar hoe bereikt het nieuws van Jezus’ komst de hele aarde? Gooi het deze (of …
Lees verder

5 x Jeugdwerk XS

Een moeder uit een gemeente vertelde me eens wanhopig: “Ik ben de tienerleider, mijn dochter van zestien en mijn z…
Lees verder

Hoe houd je het vol?

Hoe houd je het vol in het tienerwerk? Het antwoord: verwacht het van de Here en alles komt goed! Je krijgt nieuwe krach…
Lees verder

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan en ontvang het eerstvolgende exemplaar.

Aanvragen
2021 - ideaz 1 - Voorkom en herstel.png