Hoe versterken we een cultuur in de kerk die jonge generaties vasthoudt en aantrekt?

Bouw mee aan de beweging van Samen Jong

8 juli 2022 om 17:00
  • Profielafbeelding van Martine Versteeg
    Door: Martine Versteeg
Op een warme avond loopt een familie langs het strand. Hun aandacht wordt getrokken door duizenden zeesterren die zojuist zijn aangespoeld. Hier en daar zijn mensen druk in de weer om de zeesterren één voor één terug het water in te krijgen. Vol bewondering kijkt het gezin naar deze waardevolle reddingsacties. Tegelijk vragen ze zich af; hoe  komen al die zeesterren hier eigenlijk? Samen komen ze erachter dat specifieke zeestromen veroorzaken dat duizenden zeesterren tegelijk aanspoelen.

Als we kijken naar de kerk in Nederland zien we een vergelijkbaar fenomeen. Al jarenlang werken mensen met hart en ziel aan het (opnieuw) verbinden van jonge mensen aan de kerk. Tegelijk zien we dat jonge mensen de kerk nog steeds op grote schaal lijken los te laten. We werken wel aan het terugbrengen van de zeesterren, maar hoe pakken we het onderliggende probleem van de zeestromen aan?

Gelukkig zijn er ook voorbeelden van geloofsgemeenschappen die jongere generaties wel blijvend aanspreken. Uit grootschalig Amerikaans onderzoek blijkt dat er zes waarden zijn die kenmerkend zijn voor gemeenten die jonge generaties niet onbedoeld afstoten maar juist aantrekken. Dit blijken waarden te zijn die niet alleen jongeren aanspreken, maar alle generaties. MissieNederland en diverse lokale kerken zijn de afgelopen jaren gaan experimenteren of deze waarden ook in de Nederlandse context toegepast kunnen worden. De lessen die we hieruit leerden willen we nu delen met veel meer geloofsgemeenschappen in Nederland. Door de publicatie van het boek Samen Jong en met een netwerk van partnerorganisaties hebben we de mogelijkheid om meer dan honderd lokale gemeenschappen te inspireren en ondersteunen. Hiervoor hebben we wel jouw hulp nodig!

Om een impactvolle campagne te financieren (inclusief boekpublicatie, advertenties, website, trainingen en het beheren van het netwerk) hebben we een totaalbedrag van €30.000,- nodig. Daarom vragen we met deze brief of je wilt overwegen om de beweging van Samen Jong naar eigen inzicht en vermogen te steunen met een gift. Je kunt je gift overmaken via onderstaande knop.

Ja, ik wil geven aan Samen Jong

Meer blogs en columns

Het verdriet van zendingskinderen

Eerder dit jaar werd ik getipt over het boek ‘Het verdriet van de zending’. Dit boek vertelt het verhaal van…
Lees verder

NUDES

Ik ben een film aan het maken waarin meisjes van veertien hardop uitspreken wat er in jongens-appgroepen van die leeftij…
Lees verder

Kerk, ik vind je mooi!

Toen ik net begon als voorganger van een evangelische kerk in het Groene Hart van de Randstad ging ik met een ouderwetse…
Lees verder

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan, digitaal of per post.

Aanvragen
ideaz 30 - Jonge generaties voorop - mock-up.png