Business as Mission en discipelschap

8 maart 2016 om 17:09
  • Profielafbeelding van Arco de Leede
    Door: Arco de Leede

“Mag ik een Bijbel?” vroeg Ali. Ik was verbaasd en blij tegelijk dat hij eindelijk meer wilde weten over wie Jezus is. Verbaasd ook, want tijdens mijn eerste ontmoeting met hem toonde hij geen enkele belangstelling voor het evangelie. Echter, na de twee jaar samen werken in mijn bedrijf was hij zover.

Waarom kwam Ali eindelijk tot deze vraag? Waarschijnlijk omdat ik twee jaar lang ‘gewoon’ met hem had samengewerkt; er was vriendschap en vertrouwen gegroeid, die op de werkvloer langzaam kon groeien. Ik had al veel voor hem gebeden.

Bovenstaand voorbeeld is echt gebeurd in mijn bedrijf in Jemen (hoewel de naam Ali gefingeerd is). Het geeft kort weer welke potenties het runnen van een bedrijf heeft voor zending.

Koninkrijksbedrijf

Christenen werken als discipelen van Jezus, simpelweg omdat hun identiteit geworteld is in Christus. Dus een christen-ondernemer doet datgene wat Christus zou doen, hij of zij vertegenwoordigt Christus. We laten iets van Jezus zien en dan is er dus sprake van verkondiging. In Christus hebben we een nieuw leven, omdat we Hem als discipelen willen imiteren conform de regels, normen en waarden van Gods Koninkrijk, kortgezegd, de Koninkrijkswaarden.

Zo kunnen we ook het bedrijf dat door christenen wordt gerund een koninkrijks-bedrijf noemen, een Business as Mission. In zo’n bedrijf wordt volgens die waarden gewerkt. Hierbij is winstmaximalisatie voor de eigenaars/aandeelhouders niet een doel op zich, want God is onze belangrijkste Aandeelhouder. Het maken van winst wordt ondergeschikt gemaakt aan andere belanghebbenden zoals de werknemers, klanten en/of leveranciers. De onderlinge relaties zijn belangrijk. Het bedrijf is dus niet alleen maar taakgeoriënteerd, maar zowel taak- als mensgericht. In deze omgeving is ruimte om relaties en vriendschappen te ontwikkelen, zodat de ondernemer het vertrouwen en respect krijgt van de mensen met wie hij of zij omgaat. Dit is de basis voor de verkondiging van de blijde boodschap, stapje bij stapje. Daarmee wordt de kans zeer groot dat tijdens dit proces het Woord een open ingang vindt!

En dat gebeurde dus bij Ali. En God is nog steeds bij hem aan het werk. Ondanks dat ik geen contact meer met hem heb, geloof ik dat Gods Geest met hem doorgaat.

Discipelschap is kortgezegd het zijn én maken van discipelen van Jezus. Als BAM-ondernemer kon ik niet zonder een goede relatie met mijn Heer en pas dan, had ik het juiste zicht op het maken van discipelen onder mijn collega’s, klanten, buren, et cetera.

BAM en discipelschap horen bij elkaar!

Maandelijks inspiratie om je gemeente te bewegen voor de missie van Jezus

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan en ontvang het eerstvolgende exemplaar.

Aanvragen
2021 - ideaz 1 - Voorkom en herstel.png