Praten over seks moet anders!

6 februari 2013 om 11:44
  • Profielafbeelding van Arjet Borger
    Door: Arjet Borger

Er zijn weinig christelijke jongeren die zich zeker voelen over de manier waarop ze met seksualiteit omgaan. Daarom moet het roer om: het is tijd voor een nieuw gesprek.

Onzekerheid

Alle jongeren, of ze nu al seks hebben gehad of niet, moeten op een bepaalde manier met hun seksuele gevoelens omgaan. Dit is voor heel veel jongeren een ingewikkelde zoektocht, die vaak gepaard gaat met schuldgevoel, onzekerheid en een gevoel van falen.

En eigenlijk is dat niet vreemd. Ja, ze hebben een Bijbels kader meegekregen. Maar de vraag is of dat voldoende richtlijnen biedt voor het omgaan met seksualiteit. Ze hebben ook gewoon de concrete kennis nodig.

Vragen

Jongeren hebben vragen over hun eigen lichaam: Hoe ontstaan die seksuele gevoelens? Welke lichamelijke en hormonale veranderingen treden er op in de puberteit? Hoe kun je op een goede manier omgaan met al die ontwikkelingen? Welke keuzes zijn er op het gebied van seks, wensen en grenzen te maken? Al voordat ze een relatie krijgen, zouden ze daarover na moeten denken.

Nieuw gesprek

Uiteindelijk wil je dat jongeren hun eigen, gezonde keuzes maken. Keuzes die eraan bijdragen dat seks geen lastig onderwerp is, of ingewikkeld, of altijd samengaand met een schuldgevoel.

Hoe kunnen we ze daarbij helpen? Door niet langer bang te zijn voor het onderwerp seks, door de seksuele opvoeding onderdeel te maken van de gewone opvoeding en door ontspannen en open te zijn. Op zaterdag 2 maart presenteer ik een model dat deze nieuwe manier concreet uitbeeldt. Dan gaat het niet alleen over wat we over seks vertellen, maar vooral over de manier waarop we onze luisteraar kunnen bereiken.

Meer blogs en columns

Drempeltijd

We leven in een interessante tijd. Veel van de dingen die we voorheen als 'normaal' beschouwden, zijn van tafel geveegd.…
Lees verder

Bewogen voor de minst bereikten

Dat er wereldwijd miljarden mensen zijn die geen toegang hebben tot het evangelie van Jezus Christus maakt me erg onrust…
Lees verder

Eenheid is geen optie

ME-busjes op weg om het Museumplein schoon te vegen. Ik kwam ze tegen tijdens de openingszondag van de Week van gebed vo…
Lees verder

Maandelijks inspiratie om je gemeente te bewegen voor de missie van Jezus

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan en ontvang het eerstvolgende exemplaar.

Aanvragen
2021 - ideaz 1 - Voorkom en herstel.png