Praten over seks moet anders!

6 februari 2013 om 11:44
  • Profielafbeelding van Arjet Borger
    Door:
    Arjet Borger

Er zijn weinig christelijke jongeren die zich zeker voelen over de manier waarop ze met seksualiteit omgaan. Daarom moet het roer om: het is tijd voor een nieuw gesprek.

Onzekerheid

Alle jongeren, of ze nu al seks hebben gehad of niet, moeten op een bepaalde manier met hun seksuele gevoelens omgaan. Dit is voor heel veel jongeren een ingewikkelde zoektocht, die vaak gepaard gaat met schuldgevoel, onzekerheid en een gevoel van falen.

En eigenlijk is dat niet vreemd. Ja, ze hebben een Bijbels kader meegekregen. Maar de vraag is of dat voldoende richtlijnen biedt voor het omgaan met seksualiteit. Ze hebben ook gewoon de concrete kennis nodig.

Vragen

Jongeren hebben vragen over hun eigen lichaam: Hoe ontstaan die seksuele gevoelens? Welke lichamelijke en hormonale veranderingen treden er op in de puberteit? Hoe kun je op een goede manier omgaan met al die ontwikkelingen? Welke keuzes zijn er op het gebied van seks, wensen en grenzen te maken? Al voordat ze een relatie krijgen, zouden ze daarover na moeten denken.

Nieuw gesprek

Uiteindelijk wil je dat jongeren hun eigen, gezonde keuzes maken. Keuzes die eraan bijdragen dat seks geen lastig onderwerp is, of ingewikkeld, of altijd samengaand met een schuldgevoel.

Hoe kunnen we ze daarbij helpen? Door niet langer bang te zijn voor het onderwerp seks, door de seksuele opvoeding onderdeel te maken van de gewone opvoeding en door ontspannen en open te zijn. Op zaterdag 2 maart presenteer ik een model dat deze nieuwe manier concreet uitbeeldt. Dan gaat het niet alleen over wat we over seks vertellen, maar vooral over de manier waarop we onze luisteraar kunnen bereiken.

Meer blogs en columns

Kerstgroet 2022

In de afgelopen weken las ik het boek Het vergeten individu van psychiater Esther van Fenema. Het boek is een gitzw…
Lees verder

Waarom ik ondanks haar onrecht en gebrokenheid nog steeds in de kerk geloof

Deze week is de serie The Chosen in Nederland in première gegaan. Het eerste seizoen is sinds gisteren te zien bi…
Lees verder

Je leven delen

Ik geef makkelijker geld uit aan een cameraman of sounddesigner om mijn films te verfraaien, dan aan een coach om mijzel…
Lees verder