Kinderwerkmateriaal

KerkenToolkit

24 juni 2022
  • Profielafbeelding van Martine Versteeg
    Door:
    Martine Versteeg

Toolkit_beeldmerk_grijsWelk kindermateriaal gebruik jij voor het kinderwerk in of om jouw gemeente? Er is veel materiaal te vinden. En dat is maar goed ook! Want iedere context vraagt om andere ondersteuning. Kinderwerk tijdens de zondagse vieringen vraagt om ander materiaal dan een kinderclub met voornamelijk kinderen uit de wijk. Maar ook je locatie en de gaven en talenten van de leiders hebben invloed op welk soort materiaal het kinderwerk het beste kan ondersteunen. 

Wel is het altijd goed om te beseffen dat materiaal een hulpmiddel is. Dus stel voor jezelf steeds de vraag: Waarom doen we deze activiteit eigenlijk? Wat willen we bereiken met het kinderwerk wat wij doen? Wat willen we dat onze kinderen kennen, weten en hebben ervaren wanneer zij het kinderwerk verlaten? Zorg dat onderwijs, relaties en ontspanning in balans is en laat vervolgens je materiaal daarbij aansluiten.

Hier een lijst met kinderwerk materiaalmakers uit het MissieNederland-netwerk:

Ark Mission
Ark Mission maakte op www.kinderbijbels.nl een overzicht van kinderbijbels op leeftijd en naar behoeften van het kind. 

Er op Uit!
In de kinderwerkmethode Er op uit!gaan zowel kinderen uit zowel midden- als bovenbouw in drie jaar de Bijbel rond op hun eigen niveau. Wat deze volledig digitale methode bijzonder maakt is dat het ook gekoppeld kan worden aan lessen rond een (mini)moestuin. Terwijl kinderen leren over hoe hun eigen planten groeien, ontdekken ze de diepere lagen van de Bijbelverhalen die zijn ontstaan in een agrarische samenleving. 

GoBoom
GoBoom biedt een interactieve kinderdienst voor jong en oud (kliederkerkmateriaal). Ook biedt zij interactieve beleef & bezinroutes om Bijbelverhalen tot leven te laten komen. Daarnaast biedt GoBoom creatieve workshops aan voor kinderen.

HGJB
De Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) ontwikkelde diverse materialen voor kinderen:
Opstap: een kleuterwerkmethode voor kinderen van 3-6 jaar
Ontrack: basiscatechese voor kinderen van 8 – 12 jaar
Click: kinderwerkmethode voor kinderclubs voor kinderen van 6-12 jaar met daaraan gekoppeld kinderblad Click voor thuis
Discover: missionair kinderclubmateriaal voor kinderen van 4 – 10 jaar (ontwikkeld in samenwerking met IZB)
Vakantie Bijbel Werk-methode: materiaal voor een Vakantie Bijbel Week, bedoeld voor kinderen van 4-11 jaar
Op Reis: De kindermethode Op Reis bevat lessen over bijbelse personen en geschiedenissen, maar ook speciale lessen die aandacht besteden aan Bijbelse kernwoorden. Omdat de HGJB het zeer belangrijk vindt dat kinderen ingroeien in de eredienst, zijn er zogenaamde ingroeilessen. Daarin worden kinderen vertrouwd gemaakt met onderdelen van de kerkdienst.

Internationale Bijbelbond (IBB)
De Internationale Bijbel Bond heeft voor peuters en kleuters diverse materiaal. Zo is er voor peuters en kleuters de methode LEEF! waarin je jouw peuter of kleuter groep kunt werken aan de vier basis thema’s: God houdt van je, God zorgt voor je, God helpt je, God is bij je. Daarnaast hebben zij ook materiaal wat gekoppeld is aan de B-boekje. Bijbelverhalen die op rijm verteld worden met heldere illustraties.

Jong Protestant
Jong Protestant biedt diverse materialen voor kinderen tussen de 0 en 12 jaar. Zo vind je in de Werkvormen Database meer dan 400 werkvormen voor kinderen tussen de 0 en 12 jaar. Naast de losse werkvormen zijn er ook een aantal methoden zoals Basics. Basics is basiscatechese-materiaal voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Daarnaast bieden ze materiaal aan voor Kliederkerken, een nieuwe vorm van kerkzijn waarin kinderen en volwassenen samen Bijbelverhalen op speelse wijze ontdekken. 

Kerkpunt
Kerkpunt biedt op hun platform Lerenindekerk.nl ook de methode Spoorzoeken in de Bijbel aan (8-11 jaar). Spoorzoeken in de Bijbel geeft kinderen inzicht in de historie en grote lijnen van de Bijbel en is aantrekkelijk door de uitdagende werkvormen. Bij de methode hoort ook een mooi geïllustreerde Bijbelse tijdlijn waar de kinderen kaartjes van Bijbelse personen op kunnen plakken.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG)
Bijbel Basics is een kindernevendienstmethode van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. De methode richt zich op kinderen van 4 tot en met 12 jaar en biedt diverse werkvormen om aan de slag te gaan met een Bijbeltekst. In september 2019 is ook de 100 stappen Samenleesbijbel uitgekomen, speciaal voor groepen. 

Stichting Gave
Wereld Nieuws is een methode die door Stichting Gave in samenwerking met Stichting Evangelie & Moslims is ontwikkeld voor kinderclubs waar ook gevluchte kinderen aan deelnemen. Ook geeft Stichting Gave regelmatig tips voor jeugdwerk onder vluchtelingenkinderen via hun nieuwsbrief.

Daarnaast biedt Stichting Gave materialen en handreikingen om kinderwerk voor vluchtelingenkinderen vorm te geven. Zo is er bijvoorbeeld een handreiking 'kinderclub opstarten' beschikbaar en is er een Facebookpagina voor kinderwerkers waar kennis en adviezen uitgewisseld worden. 

Vertel het maar 
Vertel Het Maar is een stichting die materiaal voor de kindernevendienst ontwikkelt. Het materiaal is voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Elk verhaal wordt uitgewerkt in een voorstel voor het verhaal en een voorstel voor de verwerking, toegespitst op de onder-, midden- en bovenbouw van de basisschool. 

de Wonderwolk
De Wonderwolk ontwikkelde het Gods Wonder, een Bijbelmethode voor peuters en kleuters. De kern van de methode is het overbrengen van Gods liefde aan peuters en kleuters. Door middel van verhaal, muziek, spel en knutselen leren de kinderen over wie God is en hoe zij geliefd zijn door Hem.

Strip Jezus Messias
In samenwerking met Wycliffe Bijbelvertalers brengt de Grace Factory Shop een stripboek uit over het leven van Jezus. In 'Beste Vriend - Alles over Jezus Messias' leer je in 20 Bijbellessen van alles over wat Jezus deed en wat hij zei. Dit stripboek is er niet alleen in het Nederlands maar is inmiddels uitgegeven in 211 talen. Dus ook voor Bijbels onderwijs aan anderstaligen is dit een bruikbaar hulpmiddel. 

Youth for Christ 
Rock Solid is bruisend clubmateriaal. Het materiaal is gericht op het ontdekken van het christelijk geloof voor kinderen van 11 tot en met 13 jaar. Er is ook een speciale editie voor katholieke kinderclubs.

Eerst dit voor kids

Eerst dit voor kids is een bijbelpodcast voor kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar. De podcast biedt een raamvertelling over Daan, een jongen die samen met zijn vader allerlei klusjes doet. Tijdens het werk krijgt hij op een speelse manier bijbelverhalen te horen. De reeks heeft twee seizoenen die beiden terug te luisteren zijn.  

Nog andere handige tips vanuit het netwerk:

Micha Nederland
Micha Nederland is een partnernetwerk van MissieNederland. Zij hebben rond het thema recht en gerechtigheid het materiaal Micha Kids ontwikkeld voor kinderen van 4 tot 13 jaar. 

PS  Kinderen worden ook ouder. Bekijk ook de KerkenToolkit van tienermateriaal

Missen we nog iets?

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook kindermateriaal dat hier niet vermeld staat? Of ben je geen deelnemer maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op! 

De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod uit het grootste christelijke netwerk

bekijk alle toolkits

Zomerkampen voor kinderen, tieners en jongeren

Kinderen en jongeren vinden in christelijke kampen een plek om hun geloof te delen. Uit onderzoek blijkt dat ouders hun …
Lees verder

Toeleven naar Pasen 2023

Wil je met jouw gemeente toeleven naar Pasen 2023? Dan ben je op de juiste pagina! Hier vind je namelijk de initiatieven…
Lees verder

Kerst en advent 2022

Hoe geef je vorm aan advent en kerst? Er zijn vele initiatieven vanuit het netwerk van MissieNederland. We maakten er ee…
Lees verder