Toeleven naar Pasen 2021

Waar een netwerk sterk in is

28 januari 2021
 • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
  Door: Jan Willem Janse

Wil je met jouw gemeente toeleven naar Pasen 2021? Dan ben je op de juiste pagina. Hier vind je namelijk de iniatiatieven vanuit ons netwerk in een handig overzicht. 

 • tearfund40dagen.jpgJuist nu we elkaar in de kerk minder kunnen ontmoeten, biedt het veertigdagenpakket van Tearfund (voorheen Tear) een uitgelezen mogelijkheid om deze tijd van verstilling te gebruiken samen toe te leven naar Pasen. Het thema is ‘Een wereld van verschil’.  Jezus was de grootste verschilmaker in de geschiedenis. We reizen mee met Jezus mee door Matteüs om te zien hoe hij het verschil wist te maken in de wereld van een ander. We hopen je te inspireren en handvatten te geven om ook verschil te maken, juist nu. Het pakket bestaat uit een kalender met dagelijkse overdenkingen, gesprekshandleiding, liturgie voor de stille week, gezinsboekje en een spaarproject. Meer informatie vind je hier.

 • Met het gratis veertigdagenboekje en de podcasts Niet van brood alleen hoopt het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) in deze tijd bij te dragen aan verdieping, verstilling en verbinding. Het gratis nietvanbroodalleenNBG.pngboekje Niet van brood alleen is bij het NBG hier te bestellen en bedoeld voor de zondagen in de veertigdagentijd. Het bevat de bijbeltekst voor die zondagen in een stijl die uitnodigt om alle facetten van een tekst te beleven: de ‘lectio divina’. Voor de woensdagen en de vrijdagen zal via een QR-code in het boekje een podcast te beluisteren zijn met een bijbelgedeelte en een meditatie.

 • Je kunt je gemeente ook betrekken bij 40 dagen hier & nu, dat diverse organisaties (waaronder het Missionair en Diaconaal Steunpunt van de NGK) gezamenlijk aanbieden. 40 dagen hier & nu is een podcastserie die wordt aangevuld met preekschetsen, kringmaterialen en diverse andere extra's. Kerken kunnen gratis gebruik maken van de materialen.

Voor de volgende generaties

Voor het toeleven naar Pasen samen met kinderen, tieners en jongeren bieden deelnemers een grote hoeveelheid middelen en materialen:

 • Het kinderwerkprogramma Bijbel Basics van het NBG besteedt aandacht aan de veertigdagentijd, onder andere met een Veertigdagenposter met luikjes en een bijbehorend boekje met opdrachten. Iedere zondag open je een luikje van de poster, waardoor je steeds meer de liefde van Jezus op het spoor komt.

 • Stel je voor dat je in een tijdmachine kan stappen, terug naar het jaar 30 van onze jaartelling. DePaasChallenge 2021 van Jong Protestant is een coronaproof QR-codespel waarbij deelnemers in kleine groepjes mee kunnen doen. Opeens loop je door de straten van Jeruzalem op zoek naar geheime aanwijzingen. Overal kom je QR-codes tegen en ga je het gesprek aan met virtuele gesprekspartners uit de tijd van Jezus. 

 • Jong Protestant biedt ook in haar werkvormendatabase meer dan vijftig werkvormen en programma's aan die je helpen om aandacht te geven aan Pasen in jouw gemeente.

 • EO BEAM komt met een appservice tijdens de veertigdagentijd. Iedere dag stuurt EO BEAM een uitdaging om de Bijbel open te slaan. Jongeren kunnen het telefoonnummer van EO BEAM toevoegen aan hun appcontacten en zich vervolgens aanmelden met INSPIRATIE AAN. 

 • De Bijbelvertellingen van Vertel het maar gaan vanaf 14 februari door de lijdenstijd aan de hand van de zeven 'Ik ben'-uitspraken van Jezus. 

 • Tijdens de lijdenstijd kunnen kinderen stilstaan bij wat verlatenheid betekent aan de hand van een lessenserie rvan sAmen leren geloven. In acht lessen kijken we naar de tijd van toen en de tijd van nu, naar de overeenkomsten en de betekenis ervan voor ons. Wat herkennen we, wat kunnen we ervan leren, wat heeft het ons te zeggen? Elke serie werkt toe naar een eindproduct en heeft aandacht voor verbinding tussen de kinderen en de rest van de gemeente. 

 • De HGJB geeft dit jaar extra aandacht aan de lijdenstijd voor Pasen. Daarom biedt de jeugdwerkorganisatie dit jaar materiaal met het thema: Op weg naar Pasen. Het materiaal is gericht op verschillende doelgroepen. Er is een online workshop voor ouders, een paasspel en een paasviering voor gezinnen, een handreiking voor een intergeneratieve avond en een challenge voor tieners en jongeren. 

 • Ken je gezinnen die gek zijn op Lego? Dan is het veertigdagentijdproject van CGJO echt wat voor hen. Het project bestaat uit zeven kleine bouwwerken die uiteindelijk het grote bouwwerk vormen. Bij de bouwwerken zijn gezinsmomenten geschreven waarbij er stil wordt gestaan bij het bouwwerk.

 • VEZwolle, een deelnemende gemeente organiseert dit jaar een Passie voor Pasen wandeling. Ook voor gasten in en om Zwolle leuk om aan mee te doen, of om inspiratie op te doen voor je eigen gemeente. 
 • Om kinderen meer te betrekken bij de eredienst, komt de HGJB met een nieuw hulpmiddel voor ouders en predikanten: de preekschrijfkaarten. De focus van de kaarten ligt op het visueel uitleggen van de gebruiken in de eredienst en het actief bezig zijn met de preek. De kaarten zijn gratis te downloaden op HGJB.nl/preekschrijfkaarten. De eerste serie is speciaal gemaakt voor de lijdensweken.

Meer mogelijkheden

 • Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook een initiatief rond Pasen 2021 dat hier nog niet vermeld staat? Laat het dan hier weten. Ben je geen deelnemer, maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op! 

Nog meer aanbod uit ons netwerk

Naaktheid, intimiteit en seksualiteit

Naaktheid, intimiteit en seksualiteit zijn vaak nog taboe-thema's in de kerk. Toch leven we in een cultuur en maatschapp…
Lees verder

Bidden met jeugd

Ben jij op zoek naar tips, materiaal en artikelen om jeugd te inspireren en activeren voor gebed? Wij zetten artikelen, …
Lees verder

Advent, kerst en oud & nieuw 2020/2021

De feestdagen zien er in 2020 wat anders uit dan gebruikelijk. Hoe geef je in coronatijd op missionaire wijze invulling …
Lees verder