Kerst en Nieuwjaar 2019/2020

Waar een netwerk sterk in is

30 oktober 2019
 • Profielafbeelding van Martine Versteeg
  Door: Martine Versteeg

De kerstartikelen liggen alweer in de schappen en ook in de kerk wordt er al nagedacht over advent en kerst. Daarom heeft MissieNederland alle materialen en initiatieven rondom kerst en nieuwjaar vanuit ons netwerk gebundeld. Daarbij hebben we de diverse initiatieven verdeeld in initiatieven voor de volgende generatie, voor de samenleving en voor de wereldwijde missie. Voldoende inspiratie voor de donkere dagen van 2019. 

Voor de volgende generaties:

 • Volg de ster is het thema van het adventsproject van Bijbel Basics van dit jaar. Bijbel Basics is het kindernevendienst materiaal van het Nederlands Bijbelgenootschap. Dit jaar gaan de kinderen samen met de wijze mannen uit het oosten op zoek naar de pasgeboren koning.
 • Het kindernevendienst methode Vertel het Maar heeft ook dit jaar een kerstproject: God belooft de Vredekoning. In het Bijbelboek Micha lezen we hoe de profeet Micha het volk Israel een bijzonder vergezicht: de koning die in vrede zal regeren, komt. 
 • sAmen leren geloven heeft 5 lessen voor in jouw kindernevendienst om toe te leven naar kerst. In het kerstproject God zoekt ons werkt elke les toe naar een eindproduct en is er aandacht voor verbinding tussen de kinderen en de rest van de gemeente.
 • Geloof in het gezin is een platform van onder anderen de CGJO. Op dit platform geven zij tips van wat je thuis kunt doen tijdens advent en kerst. Ze hebben tips voor zowel gezinnen met jonge kinderen als gezinnen met tieners
 • Licht op aarde is de naam van het adventsproject van Timotheus. Met het project leef je als gezin in weken toe naar kerst. Voor elke dag is er een stukje uit de Bijbel en een activiteit voor de kinderen. En elke week leer je samen een Bijbeltekst aan.Je kunt het adventsproject (inclusief kerststal om te knutselen) vanaf november downloaden op hun site.
 • De KerstChallenge 2019 van JOP, Jong Protestant is een escaperoom-achtig spel van een uur. In de donkere dagen voor Kerst kruip je in de huid van een wijze uit het oosten. Door puzzels op te lossen probeer je te ontdekken waar de ster jou heen leidt! 
 • De HGJB Kerstconferentie is een conferentie voor jongeren van 17 tot en met 26 jaar. Van 27 tot 30 december komen zo’n 1000 jongeren om samen verdieping te zoeken in hun persoonlijk geloof.  
 • JOP, Jong Protestant heeft ook een prachtig kerst en advent overzicht gemaakt van allerlei materialen, werkvormen, kerstmusicals, boeken en meer.

Voor de samenleving:

 • Kerst voor jou van onder anderen Ark Mission is een website vol kerst ideeen. Van een draaiboek voor een kerst event, tot aan een onlinecursus waarin je allerlei achtergronden van het kerstverhaal die je niet wist leert kennen. 
 • De tweede editie van Kerstfeest in de Stad van de EO in samenwerking met het Leger des Heils wordt dit jaar gehouden in Maassluis. Het evenement en de opnames vinden plaats op zondag 8 december en de tv-uitzending is op woensdag eerste kerstdag op NPO 1 
 • Waarom vieren we Kerst? Waarom geven we elkaar rond 25 december cadeautjes, zetten we de grootst mogelijke dennenboom in huis en zingen we liedjes over engelen, herders en een kindje in een stal? Rond deze vragen en meer heeft Agape op www.ikzoekGod.nl een cursus ontwikkeld ‘Onderweg naar Kerst’
 • Kerst Echo 2019 van de IZB is een hulpmiddel bij het missionaire gesprek. Deze magazine is gericht op lezers die nauwelijks bekend zijn met de kerk en het christelijk geloof. 
 • De Wittenberg houdt in het weekend van 13-14-15 december een themaretraite: Stil worden bij het wonder van Kerst. De zogenaamde ‘kerstdrukte’ zorgt bij veel mensen voor stress. Neem de gelegenheid om je in alle rust voor te bereiden op het Kerstfeest en er samen met anderen bij stil te staan bij waar het met Kerst nu echt om gaat. 

Voor de wereldwijde missie:

 • Ondersteunen jullie als kerk een kind via Compassion of World Vision? Stuur dan samen als kerk een kerstkaart naar jullie sponsorkind! 
 • Op 28 december is het jaarlijkse Dive2Change event. Op deze landelijke oudjaarsduik van World Servants duiken zo'n 300 World Servants in het koude water voor de diverse projecten. 
 • Ook dit jaar brengt Tear het kerstverhalenboekje uit. Een boekje met diverse kerstvrehalen om samen toe te leven naar het kerstfeest. 

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook initiatieven rond Kerst en of Nieuwjaar 2019 die hier niet vermeld staat? Of ben je geen deelnemer maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op! 

Nog meer aanbod uit ons netwerk

Toeleven naar Pasen 2021

Wil je met jouw gemeente toeleven naar Pasen 2021? Dan ben je op de juiste pagina. Hier vind je namelijk de iniatiatieve…
Lees verder

Bidden met jeugd

Ben jij op zoek naar tips, materiaal en artikelen om jeugd te inspireren en activeren voor gebed? Wij zetten artikelen, …
Lees verder

Advent, kerst en oud & nieuw 2020/2021

De feestdagen zien er in 2020 wat anders uit dan gebruikelijk. Hoe geef je in coronatijd op missionaire wijze invulling …
Lees verder